Op zaterdagen geef ik in mijn atelier in Hillegom regelmatig dagworkshops ART JOURNALING rondom een specifiek thema. Hieronder vind je wat er zoal voor mogelijkheden zijn.
Voor alle workshops geldt:
Waar : In mijn atelier, J.v.d.Waalsheem 67, 2182ZP Hillegom. Max. 6 deelnemers (bij meer aanmeldingen kan ik bij de Kulturele Raad in Hillegom een lokaal huren).
Wanneer : op vastgestelde data of bij voldoende (minimaal 3*) aanmeldingen en altijd op een zaterdag van 10.00 – 16.00 uur
Kosten: 65,– p.p. incl. koffie, thee, lunch, alle materialen. (Journaals hierbij niet inbegrepen. Ze zijn inmiddels moeilijk verkrijgbaar en in prijs verhoogd en bij mij te koop voor € 12. Je kunt ook altijd in een eigen journaal werken natuurlijk.)
Wil je bericht krijgen wanneer er een workshop wordt gegeven? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief door me een mail te sturen met “nieuwsbrief Art Journaling”. Je kunt daarin ook je voorkeur voor een thema noemen, zodat ik het kan inplannen.
Dromen van vliegen
Een thema geeft een gezamenlijk doel. Het geeft al wat richting aan je denken. Je gaat een bepaalde kant op fantaseren en dat werkt heel stimulerend op je creativiteit. Vliegen is een mooi ruim thema dat ieder op zijn eigen wijze kan invullen. Vleugels, veren, vogels, vlinders, libellen, engelen, elfen, Icarus ,wolken en wind of Schiphol, Corendon en vliegschaamte….dat alles kan deel uit maken van de pagina’s die we gaan maken want je kunt er alle kanten mee uit . We maken twee dubbele pagina’s waarvan een in een bijzondere aquareltechniek.
Tussen Taal en Teken (gedichten/gedachten/gedoodle)
Ik geef cursussen creatief schrijven en cursussen art journaling. Wat zou er gebeuren als we het schrijven en het vormgeven in een workshop combineren? Als ik je aan de hand van simpele schrijfrecepten schrijfsels laat maken die je dan in een mooie Art Journal pagina verwerkt? Wie denken kan, kan schrijven en wie een lijntje kan neerpennen, die kan tekenen! Ik bied je allerlei materialen en technieken om je eigen schrijfsels mooi vorm te geven. Kom je schrijvert ontdekken en laat ‘m een duo vormen met de kunstenaar in je!
Werken in Jugenstil/Art Niveau stijl,
Het is altijd fijn om iets nieuws uit te proberen, zeker in het voorjaar. Liefst iets met groeivormen, met organische elegante lijnen….En waar kun je dan beter inspiratie zoeken dan bij de Jugendstil periode en de eruit voortvloeiende Art Nouveau. Een kunststroming geïnspireerd door de natuur. Vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen, vogels , wolken- water- en rotspartijen en dat alles vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten… Lijkt je dat wat? Een dagje werken met verrassende technieken en geïnspireerd door deze stijlvormen? Ik nodig je uit om te komen MAKEN!
Introductieworkshop Art Journaling
Een kennismaking met Art Journaling. Je krijgt een journaal en een ‘knoeiboekje’. Aan de hand van kleine opdrachten maken we een aantal pagina’s waarbij getekend, geschreven, geplakt en geknipt (collage) gaat worden. Je hebt geen specifieke teken- of schrijfervaring nodig.
Art Journaling is een verslavende hobby. Wie eenmaal de smaak te pakken heeft stopt er nooit meer mee!
BIOGRAFISCH werken in je journaal
Ben je iemand die het moeilijk vindt om zomaar een tekst uit jezelf te schrijven? Vind je dat je daarvoor geen talent of inspiratie hebt? Kom je niet verder dan een mooie spreuk of regel uit een liedje overschrijven? Zou je meer inspiratie willen hebben om originele eigen teksten in je journaalpagina’s te verwerken? Dan is deze workshop misschien iets voor jou .
Je draagt je grootste inspiratiebron met je mee, maar zo dichtbij dat je er overheen kijkt. Ik bedoel je geheugen. De plek waar al je herinneringen zijn opgeslagen (en hoe ouder je bent, hoe meer je er hebt…) . Het is een onuitputtelijke bron van onderwerpen en schrijven erover hoeft niet bloedserieus of zwaarwichtig te zijn. Juist niet. Met herinneringen kun je leuke lichtvoetige dingen doen en zelfs ‘zwaardere kost’ kun je op een humoristische manier vormgeven.
In deze workshop wil ik je graag een aantal ideeën, suggesties en technieken aanreiken om herinneringen en ervaringen kleurig in beeld te brengen en om er grappige teksten bij te maken. Je krijgt bovendien een aantal suggesties mee om thuis verder uit te werken. Je hebt wat kopietjes van oude foto’s nodig en er is wat ‘huiswerk’ van tevoren maar dat hoor je als je je opgeeft.
VERKNIP HET!
Een afbeelding opnieuw vorm geven door ‘m strategisch te verknippen. Daardoor wordt een plaatje toch uniek en van jezelf . Het verknippen of verscheuren voegt iets heel nieuws toe, nl. de tussenruimtes. Daar kun je op veel verschillende manieren mee spelen en ze creatief gebruiken. Daarover gaat deze workshop.
Koppen tekenen in je Art Journal
Nee, geen tekenfilm-snoeten of poppenkoppen, maar levensechte mensengezichten! Dacht je dat jij dat niet kan? Loes Vork, (ja, Loes van het Boekselen!) dacht dat ook en kwam een workshop doen. Ze plaatste op Facebook een filmpje van haar ervaringen en de resultaten. Beter dan zij kan ik je niet vertellen wat er zou kunnen gebeuren. Kijk maar hier.
Tekenen op stenen.
Niet een tekening maken op een vlakke ondergrond, maar gebruik maken van de knobbels, holten en groeven die er in de steen zelf zitten. Wat dat met Art Journaling te maken kan hebben laat ik je daarbij ook graag ervaren. Voor alle materialen wordt gezorgd, ook voor een bruikbare steen, maar het is leuk als je er zelf ook een paar meebrengt. Via de mail krijg je tevoren duidelijke instructies over de soort stenen die geschikt zijn.
“Kunst uit het keukenkastje”. We gaan aan de slag met theezakjes, koffiefilters, keukenrollen en bakpapier. Wat voor leuks je daar allemaal mee kunt maken kun je alvast bekijken op mijn blog http://quataalenteken.blogspot.com
Een workshop Zetti-girls (werken a la Teesha Moore) waarbij we pagina’s ontwerpen en uitvoeren met behulp van voedselfoto’s uit supermarkt magazines. Prachtig toch, die foto’s van verse bruine broden, diep oranje winterwortels, roodblozende appels en paarsviolette bietjes? We gaan er creatief gebruik van maken. Nee, niet in de keuken, maar als fantasierijke kledingstukken, versiering in de achtergrond, hoofddeksels of andere accessoires. (Daar ga je lekker los van werken…).
Inspiratie uit vlekken, snippers en scheursels.
Hoe gaat creëren in zijn werk? Moet je een techniek perfect beheersen? Een uitgewerkte idee hebben? Of wachten tot er een vonk overspringt? Fascinerende vragen waarop geen antwoord lijkt te zijn.
We weten wel wat NIET werkt. Wie tevoren wil bepalen hoe iets moet worden is gedoemd te falen. Wie iets wil maken dat lijkt op wat anderen maken, gooit de deur dicht voor de eigen expressie. Wie perfectie nastreeft legt zichzelf lam. We zitten met ons hoofd onze handen dan letterlijk in de weg!
Maar wie elk vooropgezet idee durft los te laten, kiest voor avontuur. Het hoofd geeft het roer uit handen en maakt zich ondergeschikt aan wat er gemaakt wil worden. Je begint nu zonder plan, en open voor alles wat zich aandient. Nu kan het creatieve proces zijn gang gaan. Nu kan inspiratie JOU vinden en je iets persoonlijks en unieks helpen maken. In deze workshop onderzoeken we dat proces van los durven laten en maken twee a drie dubbele pagina’s in een journaal.
De creatieve mogelijkheden van krantenpapier.
Er is een grote behoefte om mooie dingen te maken. De handel speelt daar handig op in met een enorm aanbod aan kant-en- klare producten, duur papier, stempels, mallen, sjablonen, stiften en inkten. Allemaal zeer prijzig en vaak dodelijk voor echte creativiteit.
Maar echt, zelf kun je het veel mooier en origineler en het hoeft je nauwelijks iets te kosten. Je wordt creatiever en durft meer als je je spullen simpel en goedkoop houdt. Een pen, een potje lijm, wat kleurpotloden of tubetjes verf en je oud-papierbak binnen handbereik. That’s all. Het geeft zo’n voldoening als je je eigen materiaal zoekt en zo min mogelijk voorgekookte dingen gebruikt. Het meest veelzijdige materiaal heb je altijd in huis en het wordt dagelijks aangevuld: de krant. Krantenpapier kun je op heel veel manieren in je journaal gebruiken. In deze workshop gaan we dat ontdekken.
Werken met bister
Bister is bruine, roodbruine of groenbruine roetinkt. Het is een oud materiaal. De diepbruine kleur doet denken aan de schetsen van Rembrandt en dat klopt want hij werkte er ook al mee.
Bister is wat dik en stroperig en heel gemakkelijk in water oplosbaar. Daardoor kun je er ook ‘achterstevoren’ mee werken: je kunt lichte plekken maken in wat al donker was. Het is prachtig te combineren met bepaalde kleuren aquarelverf en het heeft veel interessante mogelijkheden om creatief te verwerken.
In deze workshop maak je kennis met het materiaal en een paar van de vele mogelijkheden. We maken twee of drie dubbele journaalpagina’s en je krijgt een zakje bisterkorrels en het recept na afloop mee.
Spelen met letters in je Art Journal
Teksten zijn een wezenlijk onderdeel van persoonlijke journaalpagina’s. Ook al zegt een plaatje meer dan honderd woorden, mooi vormgegeven woorden voegen hun eigen ‘beeld’ toe aan het geheel.
Veel mensen zien hun handschrift als een probleem. Ze vinden het niet mooi genoeg, te onregelmatig of harkerig. Ze zijn bang dat het de rest van hun werk zal ontsieren. Maar je handschrift is heel persoonlijk en net zo uniek als je vingerafdruk. Het heeft zijn eigen ritme en karakter en ook met een krabbelig handschrift kun je spelen.
Hoe je simpele teksten maakt (en dat er met letters veel leuke dingen te doen zijn) wil ik je graag laten ontdekken in deze workshop. We maken mooie kleurige ondergronden, maken zelf een paar persoonlijke teksten (volgens recept) en oefenen met kunstzinnige lettervormen en schrijftechnieken.